2014. szeptember 26., péntek

Vendégíró: Jade - Katja Millay - The Sea of Tranquility - A nyugalom tengere


Író: Katja Millay

Cím: A nyugalom tengere

Műfaj: New Adult

Megjelenés: 2014

Értékelés:






A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.



Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.



A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

 




Jade véleménye:


Visszafordíthatatlan tragédiák, súlyos lelki sebek, szerethető, jól kidolgozott karakterek.

Jó pár hete is van már annak, hogy elolvastam ezt a könyvet, de még mindig azon kapom magam, ha rá gondolok, hogy visszatartom a lélegzetem. Nehéz történet… Be kell, hogy valljam pár napra megterhelt. Olyan témákat feszeget, amiket általában inkább kikerülök, ha lehet.

Mégis ez az egyik legjobban megírt könyv, ami mostanában a kezem ügyébe került. Hihetetlenül jó stílusa van az írónőnek. Nagyon ráérzett a karakterekre (már-már Tolsztoji módon). Ügyesen vezeti a történetet. Minden oldallal egyre mélyebben ásod bele magad a történetbe. És ha egyszer a végére értél, egyszerre lenne kedved sírni és nevetni.


Szerencsés voltam, amikor elkezdtem olvasni, mert akkor már hetek óta a polcomon volt, és elfelejtettem már miről szól. Fejest ugrottam a történetbe a fülszöveg nélkül. És így ütött a történet!

Bevallom őszintén, az első 50 oldalt olvasva azt hittem egy újabb kliséhegyekre épített semmit kapok. De szerencsére nem így lett.


Nasztya életét egy tragédia félbetörte. Azóta csupán árnyéka önmagának. Segítséget pedig senkitől sem fogad el. Egyedül él a „démonaival”, amik egyetlen percre sem hagyják magára. A történet elején épp új városba költözik. Elhagyja a szüleit és az öccsét, és a nagynénjéhez, Margot-hoz költözik. De itt sem érdekli semmi és senki. Fásult közönnyel szemléli a körülötte lévőket. Egészen addig, amíg nem találkozik valakivel, akinek legalább annyi szörnyűséggel kellett szembenéznie, mint neki. 

„Elképeszt, hogy az emberek mennyire rettegnek mindattól, ami a sötétben történhet, napközben viszont eszükbe se jut a biztonságukért aggódni. Mintha a napfény a világ minden gonoszságától megóvhatná őket. Pedig nem. A nap csak suttog nekünk, melegével elbódít, aztán jól a földbe döngöl. A napfény nem véd meg semmitől. Rossz dolgok bármikor történhetnek, nem szoktak várni vacsora utánig.”
 

Josh Bennett imádnivaló. Hús-vér „férfi”. A maga útját járja, a saját kenyerét eszi – hogy ilyen klisékkel éljek. Senki nem megy a közelébe, mert mindenki fél tőle. Mivel Josh eddig mindenkit elveszített, akit csak szeretett. Egyetlen élő rokona sem maradt. Josh maga is fél kötődni másokhoz. Egyetlen ember van csupán, akivel szoros a kapcsolata, a nemtörődöm Drew. Ő az egyetlen, aki ha akarja Josh, ha nem, a nyakán lóg. És Drew a fejébe veszi, hogy kihasználja Nasztya némaságát, és megpróbálja megfűzni a lányt. Persze hihetetlen nagy bajt kavar Drew és ki más húzná ki belőle, mint Josh? És itt indul el Nasztya és Josh története.


A történet végig nagyon lassan halad, ami nem is baj, mert sok mindent kell közben megemésztenie az olvasónak. Súlyos dolgokról van itt szó, valóban idő kell és tér, hogy feldolgozza az ember.


A karakterekről:

Nasztya nagyon összetett személyiség.  Egyszerre kemény és törékeny. Eleinte kissé logikátlannak tűnik, mit miért csinál úgy ahogy. De ahogy egyre jobban feltárul a múltja, az ember úgy érti meg egyre jobban, mit miért tesz. És mit miért nem. Az ő világa hihetetlenül sötét és komor. Elvesztette az életét, a jövőjét, mindent, ami számított.

Josh pedig… Az őszinteségével, az érzéseivel, az élethelyzetével egyszerűen TÖKÉLETES. Nem estem ugyan szerelembe. De minden tiszteletem az övé. 


A mellékszereplők is egyéniségek, ami ritka a műfajban. Drew az egyik személyes kedvencem. Annyira valós, annyira igazi. Volt egy pont a történetben, ahol azt vártam, az írónő elszúrja a karakterét, de nem tette. És ezért végtelenül hálás vagyok neki.


Mrs. Leighton pedig – szégyen vagy sem, soha nem volt nekem ilyenem – a példaképem. Hihetetlen mennyi szeretet van benne, és mennyire nem fél ezt kimutatni másoknak.


Mindent összevetve, csak ömlengeni tudok erről a könyvről, ami talán nem jött át olyan nagyon ezt végigolvasva, de irtó nehéz úgy beszélni erről a történetről, hogy ne spoilerezzem el. Ezt a könyvet olvasni kell, hagyni kell, hogy lassan kibontsa a történetet. Senkinek sem akarom elrontani az olvasásélményét. És a vége… Már majdnem azt kívántam a végén, bár én is eljuthatnék abba az állapotba, amiben feltárul előttem a Nyugalom tengere. Persze nem kívánok ilyet komolyan…




5 csillagból ez a könyv 6


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...