2014. szeptember 1., hétfő

Betűkavalkád - 1.rész



Azoknak, aki nem beszélnek angolul, nem kis fejfájást okozhat, amikor egy könyv műfaját olyan kifejezésekkel határozzák meg, mint chik-lit, new adult, young adult stb.

Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy meg próbájuk magyarul egyfajta szótár jelleggel meghatározni ezeket az idegen kifejezéseket. Hiánypótlásnak szánjuk ezt a cikksorozatot, hisz számtalan magyar könyves oldal dobálózik ezekkel az idegen szavakkal, bele sem gondolva abba, hogy olvasóik esetleg nem is értik ezeket a kifejezéseket.
 


A mai cikkben a romantikus könyvek és, azok al-műfajainak leírásával foglalkozunk. 



Romance - Romantikus
Két alapvető elemet minden romantikus könyv tartalmaz. Egy központi szerelmi szálat, és egy érzelmileg kielégítő, optimista befejezést. A konfliktus, és a csúcspont is szoros összefüggésben áll a regény fő témájával, a kibontakozó, fejlődő romantikus kapcsolattal, de a regény tartalmazhat olyan mellékszálakat is melyek nem állnak szoros összefüggésben a főszereplők romantikus szerelmével. 

Christian – Romance – Keresztény Romantika

Itthon kevéssé ismert műfaji csoport. Ezeknek a könyveknek a karakterei jellemzően vallásos keresztények, és témáiban nyíltan foglakozik a keresztény hittel. A szereplők a keresztény vallás tanításainak megfelelően viselkednek. Kerülik az alkoholt, a trágárságot, a hazugságot, és a szeuális tartalmat csak sejtetik vagy teljesen el is kerülik. Ehelyett inkább a szeretetre, és a lágy romantikára koncentrálnak.  

Clear Romance – Tiszta Romantika

Szex jelenetektől mentes romantikus könyvek


Contemporary – Romace – Kortárs Romantika

Romantika, modern környezetben. (Kortársnak, a II. világháborút követő évektől számít egészen napjainkig)

Erotic Romance – Erotikus Romantika

Alapvető témája a romantika, a fő hangsúly az alakuló romantikus kapcsolaton és a boldog befejezésen van, de jellemzően áthatja a szexualitás ábrázolása. A történetek szólhatnak egy párról, vagy egy trió kipróbálásáról is. 

Fantasy Romance 

Nem igazán lehet jó meghatározást adni a fantasynak, hisz ha lefordítjuk, akkor fantáziát kapunk eredményül. Ez esetben megtartjuk az angol kifejezést. A romantikus fantasy egy alkategória a fantasy műfajon belül, amely tartalmazza a romantika minden elemét. Az egyik legfontosabb jellemzője hogy a fő hangsúly a társadalmi, politikai, és romantikus kapcsolatokon van. Sok külföldi kiadó megkülönböztet fantasy romantikust ahol a fő hangsúly a fantasyn van, és Romantikus fantasyt ahol pedig a főszerepet a romantika kapja. Vannak, akik szerint e között a két kategória között a határvonal lényegében megszűnt, de ha mégis van, az folyamatosan oda-vissza tolódik.  

Historical Romance – Történelmi Romantikus

Bármilyen romantikus műfajú regény ide sorolható, ami a 1945 előtt játszódik.


Paranormal Romance – Paranormális Romantika

Szintén egy alműfaj. Egyfajta műfaji keveredés a romantikus, a fantasy, sci-fi, és adott eset akár még a horror között is. Fő jellemzője a sok romantika, az izgalom, és a pörgős cselekmény, de olykor magába foglalja a rejtélyt, a humort és/vagy a horror cselekményszálát. Közös jellemzőjük az emberek, és a vérfarkasok, vámpírok, alakváltók, tündérek, boszorkányok, szellemek, démonok és egyéb természetfeletti képességűek közötti romantikus kapcsolat. Ezeken az az elterjed, témákon túl még felbukkanhatnak olyan szereplők is, akik olyan képességekkel rendelkeznek, mint az időutazás, a telekinézis és a telepátia. 

Romantic Suspense – Feszült Romantika

A romantikusok bármelyik műfaja lehet, amit egy jó kis rejtélyt, izgalom, esetleg a triller elemei jellemeznek. 

Sci-fi Romance 

Romantika futurisztikus környezetben. 

Western Romance – Vadnyugati Romantika

Az amerikai (vad) nyugaton játszódó történetek. A témájuk általában olyan jellemzően hagyományos tevékenységek köré épül, mint például, állattenyésztés, és a rodeó. Lehetnek történelmiek vagy kortársak is ezek a regények. 








Egy-egy könyv akár több műfajba is besorolható, ezért ha több műfaji besorolást is látunk az adott könyv mellett, az ne ijesszen meg senkit. Ma már akkora a műfajok közötti átfedés hogy néha nem lehet egyetlen egybe beskatulyázni egy könyvet.

A következő cikkben az Felnőtt (Adult) és ennek alkategóriáit, valamint az Erotikus könyvek meghatározásit mutatjuk be nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...