2014. augusztus 29., péntek

Federico Moccia - A felhők fölött 3 méterrel


Író: Federico Moccia

Cím: A felhők fölött 3 méterrel

Műfaj: Romantikus

Megjelenés éve: 2014

Értékelés:
 
 




 "A nap éppen most kel fel, gyönyörű reggel van. Babi iskolába tart, miközben Step még nem tért aludni az előző éjszaka óta. Ez a nap is úgy indul, mint a többi. Legalábbis amíg egymás mellé nem kerülnek a piros lámpánál. Ettől kezdve semmi sem lesz már ugyanaz.”

Babi gazdag szülők gyermeke, kiváló tanuló, igazi „jó kislány”, míg Step „nehézfiú”, aki állandóan keresi a veszélyt, folyamatosan harcban áll mindennel és mindenkivel, illegális motorversenyeken vesz részt. Két különböző világhoz tartoznak, mégis egymásba szeretnek.

A felhők fölött 3 méterrel-t egy kis római kiadó adta ki, majd évekig fénymásolatokon terjedt, így vált kultuszregénnyé az olasz főváros fiataljainak körében. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két filmadaptáció is készült belőle.






Shadow véleménye:


Ezt a könyvet hosszú-hosszú ideig a kutya sem akarta kiadni magyarul. 
Nem is értem, hogy miért épp most került kiadásra, hisz nem egy mai darab. A mozikban vetített film adaptációt szinte mindenki ismeri. Jó volt, szerettük, de nagyjából pont olyan távolinak tűnik a film is, hogy már csak emlékeink legmélyén derengenek fel részletek belőle.

Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy mocis srác Step/Hugo sokakban megmaradt. Ami nem is csoda, mert Mario Casas a film főszerepére tényleg jó választás volt.


Maga a könyv igazán retró élmény. Egy olyan történet, ami még abban a korszakban játszódik, amikor nem voltak okos telefonok, Twitter, Facebook és hasonlók. Akkor, amikor még érmés telefonról hívhattuk fel egymás, amikor a hétvégi szórakozás mozi, vagy házibuli volt, vagy csak egyszerűen lógás a téren, a haverokkal.

Mégis a történet alapja ugyanaz, ami manapság sok regény alapját adja. Mégpedig az, hogy mi történik akkor, ha a gazdagok, és szegényebbek világa találkozik, és ebből szerelem szövődik. A lázadásról a szülői intések ellen. 
Két világ ütközik, de vajon a fekete tényleg fekete, és a fehér biztos, hogy olyan vakítóan fehér?


Sokan szerintem nem tudják, hogy ennek a könyvnek az írója, Federico Moccia, valójában nem csupán regényíró. Ő számtalan forgatókönyvet írt. És talán ez az oka, hogy helyenként túlmagyarázottnak, túlzóan részletesnek tűnik a helyek, a személyek leírása. Inkább koncentrál arra, hogy képileg megalkossa a fejünkben a legapróbb részletekig a helyszíneket, és kevésbé foglalkozik a cselekménnyel. Sok olyan részletet megismerhetünk Step (aki a filmben Hugo lett valamiért) múltjából, ami a filmből kimaradt. 


Nem is tudom, hogy magának a történetnek a leírásával foglalkozzak-e, hisz a könyv magának a filmnek a kicsit részletesebb változata. Na jó egy kicsikét. De csak azok kedvéért, akik nem látták a filmet.


Babi és Step két külön világban élnek. Babi a tökéletes lány, jeles tanuló a szülei büszkesége, míg Step a tipikus rossz fiú. Iszik, bulizik, egy igazi semmire kellő, a helyi vagány fiú, és női szívek összetörője. A csajok egymást váltják az ágyában, mindaddig, míg meg nem ismerkedik Babival. Egymásba szeretnek, de nem könnyű az ő szerelmük. Mindketten próbálnak ragaszkodni az elveikhez, és közben észre sem veszik, hogy megváltoznak. Stepről senki sem tudja, mi rejtőzik a rossz fiús külső, a kemény munkával kialakított „tojok mindenre és mindenkire” álarc mögött. Pedig ő sem más csak egy érzelmileg sérül fiú. Babi pedig a szappanbuborékán kívül kerül Step-el, és be kell látnia hogy a világ nem csak külsőségekből áll, hogy nem mindig a látszat, és a tökéletesség a lényeg, és az hogy ki, mit gondol róla. És a szüleit meg is rémíti a változásával. De a szerelmük vesztét mégis az elveikhez való ragaszkodás okozza, amit meg is szenvednek mindketten.
Egy igazán szép történet barátságokról, szerelemről és a felnőtté válásról. Döntésekről, melyek az életünket határozhatják, és változtathatják meg.


Azoknak, akik még nem látták a filmet, mindenképp a könyv elolvasását ajánlom első körben. Akik pedig látták a filmet kicsit több mint 500 oldalt nosztalgiázhatnak. 


Jó könyv, bár helyenként vontatott, de lehet, hogy csak nekem volt ilyen érzésem, mivel láttam a filmet. 

Van egy jó hírem azoknak akik a film mindkét részét látták, és szerették. Mégpedig az, hogy a film harmadik része elkészült, és idén áprilisban külföldön a mozikba is került. Üröm az örömben, hogy azt sajnos nem lehet tudni hozzánk mikor jut majd el.


 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...