2014. július 9., szerda

Kiera Cass - The One - Az igazi


Író: Kiera Cass

Cím: The One - Az igazi ( A Párválasztó #3)

Műfaj: Disztópia, Ifjúsági

Megjelenés éve: 2014

Értékelés:

 





A párválasztó kezdetekor a lányok még harmincöten voltak, de közülük csak egy nyerhet.
Eljött az idő, hogy a korona végre a győztes fejére kerüljön.
Amikor beválogatták a Párválasztóba, America még csak nem is álmodott arról, hogy valaha eljuthat a korona közelébe – vagy Maxon herceg szívéhez. Ahogy azonban egyre közeleg a versengés vége, és a palota falain túl fokozódik a fenyegető veszély, America rádöbben arra, hogy mennyi mindent veszíthet – és hogy milyen keményen kell küzdenie a vágyott jövőért.
"Egyik kezem Maxonéban pihent, arcomat a mellkasára fektettem. Ő a fejem tetején nyugtatta az állát, így forogtunk az eső zenéjére.

Abban a pillanatban biztosra vettem, hogy van közös jövőnk. Ha ilyen érzés, amikor együtt vagyunk, akkor valahogy rá fogunk találni az útra, amely visszavezet bennünket egymáshoz."




Jade véleménye:

Falom a disztópiás regényeket. (Bár továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy disztópikusnak kellene nevezni hivatalosan, de mindegy.)

A Párválasztó sorozat első része nem nagyon fogott meg, amikor kijött. Szépnek találtam a borítóját, de a történet nem tetszett. A második részbe nehezen kezdtem bele. Azonban a harmadikból nemrég küldtek át nekem egy részletet, és kölcsönkértem. És nem bántam meg!
Ebben a részben America igazi egyéniségként jelenik meg. És már nem esztelen kis fruska, hanem érett lány, megkockáztatom, nő. Tudja mit és kit akar, elvei vannak, amikért hajlandó küzdeni. Kimondottan pozitív csalódás volt.

A két férfi főszereplőről ez sajnos már nem mondható el. Nagyot csalódtam mindkettejükben. Az egyik feladja a küzdelmet, vagyis beszél róla, hogy ő küzd Americáért, de ebből semmit nem lehet érzékelni. A másik meg inkább hagyjuk is. Nem elég érett egy tartós kapcsolathoz. Egyiküknek sem sikerült férfivá érniük a sorozat végére.


Anélkül hogy elmondanám, ki nyeri el a végén a lányt, egy kicsit szeretnék a srácok jelleméről írni.
Kezdeném Maxonnal. A kis herceg roppantul élvezi, hogy a lányok a kegyeiért küzdenek. Minden lánynak más és más oldalát mutatja, titkolózik, teszi a szépet, és mindezt annak égisze alatt, hogy ő soha semmiről nem dönthetett, hát erről hadd dönthessen szabadon. Kész az apja előtt meghunyászkodni, ha ez azt jelenti, hogy elkerülheti a konfliktust, pedig számos dologban nem Americának kellene elsősorban szembemennie a királlyal. Van egy „kedvenc” jelenetem, amikor is elvárná Americától, hogy az elvei ellen menjen, csak az ő két szép szeméért… Hát, ez sem nem érett, sem nem férfias.

Aspen valódi bástyaként jelenik meg előttünk. Vagyis majdnem. Őt legtöbbször kedveltem, de nem írok róla többet, mivel nem akarom elárulni, hogy a fent említettek közül melyik ő, márpedig minden további szóval óhatatlanul elárulnám a végkifejletet. Maradjunk annyiban, hogy számomra neki voltak pozitív megnyilvánulásai.

Miután elolvastam iszonyú hiányérzetem támadt. Annyi kérdés maradt bennem megválaszolatlanul, mert azzal, hogy America kiköt az egyik férfi oldalán, nem ér véget semmi, hanem itt ezzel egy újabb kaland kezdődik. Ami talán még izgalmasabb is lenne, mint az odavezető út. Mondhatnám, hogy most jönne csak a java. America itt nem révbe ér – hiszen ez nem egy Harlequin regény –, hanem elindul egy küzdelmes életúton, és félő, hogy ezen az úton – véleményem szerint – csak magára számíthat majd.

De emellett még szívesen olvasnék America apjáról. Az ő életéről.
Arról, hogyan valósulnak meg a társadalmi rendszer megváltoztatásával kapcsolatos tervek.

És Augustról és Georgia-ról is szívesen hallanék még. Számomra August volt a könyvben a leginkább férfias szereplő. De ez lehet, hogy csak számomra jött le így. (Vagy csak túl sok alfahímről szóló könyvet olvastam mostanában – lassan önmérsékletet kellene gyakorolnom.)

Egy szó, mint száz, a könyvnek sikerült ugyan kikapcsolnia, és elgondolkodtatnia, ami egy disztópiás könyvtől el is várható. Kedvenc ugyan nem lett, de ha egyszer lesz egy folytatása, és nem csak egy novellás kötete, akkor azt is szívesen elolvasnám. 


Nálam 4 csillagos, de ez egyedül America karakterének érdeme és az ő sajátos helyzetmegoldó képességeinek. (Ha az ő jelleme nem lenne olyan kidolgozott a férfi karakterek miatt szívem szerint csak 3 csillagot adnék.)


A sorozat részei:


The Selection - A Párválasztó (A Párválasztó #1)

Gabo Kiadó

2013






The Elite - Az Elit (A Párválasztó #2)

Gabo Kiadó

2013

Megrendelhető itt






The One - Az igazi (A Párválasztó #3)


Gabo Kiadó

2014

Megrendelhető itt





The Selection Stories - Párválasztó történetek
(A Párválasztó #0.5 és #2.5)

Gabo Kiadó

2014











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...